Η μετάδοση νοροϊού μέσω του αέρα μπορεί να είναι πιθανή, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι νοροϊοί μπορούν να μεταδοθούν από τον αέρα μέχρι αρκετά μέτρα από έναν ασθενή, σύμφωνα με νέα έρευνα του Universite Laval.

Οι νοροϊοί είναι ομάδα ιών που είναι υπεύθυνοι για πάνω από το 50% των παγκόσμιων περιστατικών γαστρεντερίτιδας.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Clinical Infectious Diseases'', υποδεικνύει ότι μέτρα που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια ξεσπάσματος γαστρεντερίτιδας μπορεί ενδεχομένως να μην είναι επαρκή για τον αποτελεσματικό περιορισμό της λοίμωξης.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Caroline Duchaine, πραγματοποίησε την έρευνα σε 8 νοσοκομεία και κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης που επηρεάστηκαν από ξέσπασμα γαστρεντερίτιδας.
Ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αέρα σε απόσταση 1 μέτρου από ασθενείς, στις πόρτες των δωματίων και σε σταθμούς νοσηλευτών.

Νοροϊοί ανακαλύφθηκαν στον αέρα σε 6 από τις 8 εγκαταστάσεις που μελετήθηκαν. Οι συγκεκριμένοι ιοί εντοπίστηκαν στο 54% των ασθενών με γαστρεντερίτιδα, στο 38% των διαδρόμων που οδηγούσαν στα δωμάτιά τους και στο 50% των σταθμών των νοσηλευτών. Οι συγκεντρώσεις του ιού κυμαίνονταν από 13 έως 2.350 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Μια δόση 20 σωματιδίων νοροϊού, συνήθως είναι αρκετή για να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα.

Σύμφωνα με την Duchaine, η προηγουμένως άγνωστη οδός εξάπλωσης του νοροϊού θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι επιδημίες γαστρεντερίτιδας είναι τόσο δύσκολο να περιοριστούν.

Όπως δήλωσε, τα μέτρα που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία έχουν σχεδιαστεί μόνο να περιορίζουν την άμεση επαφή με ασθενείς που έχουν μολυνθεί από νοροϊό. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κανόνες θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα μετάδοσης των νοροϊών μέσω του αέρα.

 

Πηγές:
''Clinical Infectious Diseases''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη