Ως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά σχετίζονται με τον διαβήτη επειδή η ζάχαρη ευνοεί την αύξηση του βάρους σώματος και το υπερβάλλον σωματικό λίπος συμβάλλει στην αντοχή στην ινσουλίνη.

Η νέα έρευνα όμως αφαιρεί το βάρος από παράγοντα και δείχνει ότι κάθε ρόφημα με ζάχαρη που καταναλώνεται την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη 13% σε μια δεκαετία.

Αν αυτό είναι σωστό, σημαίνει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη θα ευθύνονται για τουλάχιστον ένα στα επτά νέα κρούσματα διαβήτη ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMJ».

«Τα σακχαρούχα αναψυκτικά περιέχουν πάνω από επτά κουταλάκια ζάχαρη ανά κουτάκι και η ποσότητα αυτή όταν καταναλώνεται μονομιάς προκαλεί απότομη αύξηση στο σάκχαρο αίματος, που με τον καιρό μπορεί να αυξήσει την αντοχή στην ινσουλίνη ακόμα και ατόμων με κανονικό βάρος» δήλωσε ο Fumiaki Imamura, senior investigator στο MRC Epidemiology Unit, University of Cambridge School of Clinical Medicine στην Αγγλία.

«Το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει αρχικά την κατάσταση αλλά η αθροιστική δράση με τον χρόνο εξαντλεί τις αντοχές του και οδηγεί στην έναρξη του διαβήτη» πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε στοιχεία από 17 προηγούμενες μελέτες παρατήρησης, με συνολικά 38.200 συμμετέχοντες.

Πηγές:
'BMJ'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια