Επιστήμονες από το Northwestern University Feinberg School of Medicine παρακολούθησαν το βάρος πάνω από 10000 ανδρών επί 20 χρόνια (από την εφηβεία ως την ηλικία των 35 ετών) και ανακάλυψαν ότι ο μέσος άντρας με ύψος 1,80 παίρνει κατά μέσο όρο πάνω από 2 κιλά όταν αποκτά το πρώτο του παιδί και ζει στο ίδιο σπίτι μ’ αυτό, ενώ αν δεν ζει μαζί του παχαίνει κατά 1,5 κιλό. Υπάρχει δηλαδή μία αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 2,6% για τους άντρες που ζουν με τα παιδιά τους και κατά 2% για τους άντρες που ζουν χώρια από αυτά.

Αντιθετα, άντρες ίδιου ύψους και ηλικίας δίχως παιδιά χάνουν κατά μέσον όρο μισό κιλό στη διάρκεια της 20ετίας.

Αυτή είναι μία από τις πρώτες έρευνες που εξετάζει πως επηρεάζει η πατρότητα έναν σημαντικό βιοδείκτη της υγείας, αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «American Journal of Men's Health».

«Η πατρότητα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νεαρών ανδρών, πέρα από την ήδη γνωστή επίδραση του γάμου» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Dr. Craig Garfield, παιδίατρος στο Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital, Chicago. «Ως φαίνεται οι νέες ευθύνες οδηγούν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες και δεν αποκλείεται να περιορίζουν τον χρόνο για γυμναστική αφού η οικογένεια γίνεται η απόλυτη προτεραιότητα».

Επίσης ρόλο μπορεί να παίζει και το γεγονός ότι οι πατέρες είναι αυτοί που συνήθως «καθαρίζουν» τα πιάτα των παιδιών τους μετά από κάθε γεύμα, γεγονός που τους τροφοδοτεί με ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Παλαιότερη μελέτη του Garfield είχε δείξει ότι οι νέοι μπαμπάδες έχουν επίσης αύξηση στα συμπτώματα της κατάθλιψης στα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

«Συνειδητοποιιούμε ότι η πατρότητα είναι σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο για την υγεία των ανδρών, αφού κατ’ αυτήν αλλάζουν πολλά στη ζωή τους και αναδύονται νέες ιατρικές ανάγκες» πρόσθεσε ο Garfield.

Πηγές:
American Journal of Men's Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποστάσεις Μαρινάκη από τις αναφορές Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τετάρτη
Καταγγελία ΕΙΝΑΠ: Έλλειψη αναισθησιολόγων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων