Τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι το φάρμακο tamsulosin, που κανονικά χορηγείται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και την κατακράτηση ούρων, μπορεί διευκολύνει την αποβολή των μεγάλων λίθων.

«Οι μικρές πέτρες συνήθως αποβάλλονται μόνες τους από το νεφρό, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η λήψη του φαρμάκου δεν φαίνεται να τις επηρεάζει» δήλωσε ο Dr. Jeremy Furyk, MBBS, MPH, Emergency Physician, Townsville Hospital, Queensland, Australia.
Από την άλλη, «οτιδήποτε βοηθάει στην εξώθηση μιας μεγάλης πέτρας, που διαφορετικά θα προκαλούσε παρατεταμένο πόνο και θα χρειαζόταν επέμβαση, αξίζει τον κόπο» πρόσθεσε.

Ο Furyk και οι συνεργάτες του, που δημοσιεύουν την έρευνά τους στο περιοδικό «Annals of Emergency Medicine», χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες 403 ασθενείς (πάνω από οκτώ στους δέκα ήταν άντρες) που πήγαν στα επείγοντα με πέτρα στο νεφρό. Η μία ομάδα έπαιρνε tamsulosin και η άλλη ένα εικονικό φάρμακο για 28 ημέρες.

Από τους ασθενείς με μεγάλες πέτρες (μέγεθος μεταξύ 5 και 10 χιλιοστά), το 83% όσων πήραν tamsulosin τις απέβαλλαν μόνοι τους. Απ’ όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, μόνο το 61% απέβαλλαν τις πέτρες χωρίς επέμβαση.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως η διαφορά αυτή είναι σημαντική και το tamsulosin θα πρέπει να εξεταστεί ως πιθανή προσθήκη στην αγωγή για τις μεγάλες πέτρες στα νεφρά.

Πηγές:
'Annals of Emergency Medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1ο Επιστημονικό Forum της “Women's Health First!”
Ολοένα και μειούμενα τα κονδύλια για συμπληρώματα διατροφής
Συνάντηση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας