Η αλλαγή ενός γονιδίου βοήθησε επιστήμονες να δημιουργήσουν πολύ έξυπνους ποντικούς. Eρευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα φάρμακα για νοητικές παθήσεις όπως νόσο του Alzheimer, σχιζοφρένεια και άλλες.

Οι ερευνητές άλλαξαν το γονίδιο για να καταστείλουν τη δραστηριότητα του ενζύμου PDE4B, που είναι παρόν σε πολλά όργανα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Σε τεστ συμπεριφοράς, οι συγκεκριμένοι ποντικοί έδειξαν ενισχυμένες νοητικές ικανότητες.

Ο ερευνητής Steve Clapcote, του University of Leeds, δήλωσε ενθουσιασμένος που η έρευνα σε ποντικούς εντόπισε το PDE4B ως υποσχόμενο στόχο για πιθανές νέες αγωγές.

Τα ευρήματα περιορίζονται στους ποντικούς και δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά το PDE4B είναι παρόν και στον άνθρωπο, έδειξε η έρευνα.

Σε δοκιμές, ‘’έξυπνοι ποντικοί’’ εμφάνιζαν καλύτερη ικανότητα σε σχέση με τους συνηθισμένους ποντικούς να αναγνωρίσουν άλλους ποντικούς τους οποίους είδαν μια ημέρα πριν. Ήταν επίσης πιο γρήγοροι στο να μάθουν την τοποθεσία μιας κρυμμένης πλατφόρμας διαφυγής.

Οι έξυπνοι ποντικοί φάνηκαν λιγότερο φοβισμένοι.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να αναπτύξουν φάρμακα που θα καταστέλλουν το ένζυμο. Θα δοκιμαστούν σε ζώα για να διαπιστωθεί αν κάποιο θα ήταν κατάλληλο για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο Alexander McGirr, του University of British Columbia, στον Καναδά, δήλωσε ότι στο μέλλον φάρμακα που θα στοχεύουν το PDE4B ενδεχομένως θα βελτιώσουν τη ζωή ανθρώπων με νοητικές διαταραχές και άγχος και μπορεί να έχουν χρονικά περιορισμένο ρόλο μετά από τραυματικά γεγονότα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Neuropsychopharmacology’’.

 

Πηγές:
‘’Neuropsychopharmacology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα