Ερευνητές ανέπτυξαν νέο τεστ DNA που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαγνώσει γρήγορα τον ιό ‘Εμπολα και άλλα παθογόνα, όπως ο ιός Chikungunya και ο ιός της ηπατίτιδας C.

Ο ερευνητής Charles Chiu, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο εντόπισε τα γενετικά αποτυπώματα του ιού Ebola σε αποθηκευμένα δείγματα αίματος 2 ασθενών από την Αφρική, ολοκληρώνοντας τη διάγνωση εντός 5 ωρών από το άνοιγμα των δειγμάτων. Το διάβασμα της αλληλουχίας του DNA χρειάστηκε μόνο 10 λεπτά.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνικές που δεν απαιτούν τον εντοπισμό ύποπτων παθογόνων εκ των προτέρων για να εντοπιστούν τα μοναδικά γενετικά τους αποτυπώματα.

Για να αποκτήσουν τέτοια γρήγορα αποτελέσματα οι ερευνητές ανέπτυξαν νέα ανάλυση και λειτουργικό οπτικοποίησης και τα χρησιμοποίησαν σε laptop.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό Chikungunya από επιδημία στο Πουέρτο Ρίκο το ίδιο γρήγορα, σε δείγμα αίματος δότη που δεν είχε συμπτώματα αλλά που τελικά ανέφερε πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις.

Ο εντοπισμός του ιού της ηπατίτιδας C στο αίμα ασθενούς ο οποίος ήταν παρών σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με άλλους, χρειάστηκε μόνο 40 λεπτά από την έναρξη του τεστ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Genome Medicine’’.

 

Πηγές:
‘’Genome Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]