Οι ψευδαισθήσεις, που συχνά συνδέονται με ψυχωσικές διαταραχές, μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν από φυσιολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο για να κατανοήσει τον κόσμο, δήλωσαν ερευνητές.

Εικόνες και ήχοι που δεν υπάρχουν μπορούν να δημιουργηθούν από τη συνήθεια του εγκεφάλου να προβλέπει αυτό που περιμένει να νιώσει γεμίζοντας τα κενά της πραγματικότητας, έδειξε έρευνα. Αυτή η ικανότητα μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε ένα κινούμενοι μαύρο σχήμα στο δωμάτιο ως τη γάτα μας.

Ο καθηγητής Paul Fletcher, του Cambridge University, δήλωσε ότι ο εγκέφαλος που μπορεί να προβλέψει μας καθιστά αποτελεσματικούς και επιδέξιους στο να δημιουργούμε ολοκληρωμένη εικόνα του διφορούμενου και πολύπλοκου κόσμου. Ωστόσο σημαίνει επίσης ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από το να αντιλαμβανόμαστε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα-ορισμός των ψευδαισθήσεων.

Ερευνητική ομάδα του Cambridge, σε συνεργασία με ερευνητές του Cardiff University, πραγματοποίησε πείραμα για να διαπιστώσει αν άνθρωποι με ψυχωσικές τάσεις είναι καλύτεροι στο να γεμίζουν νοερώς τα κενά που λείπουν από εικόνες.

Οι συμμετέχοντες είδαν ασπρόμαυρες εικόνες που έμοιαζαν λίγο παραπάνω από συλλογή γραμμών και κηλίδων μέχρι να φανούν τα έγχρωμα πρωτότυπα σχήματα.

Όταν ολοκληρωνόταν η εικόνα, ήταν δυνατό να αναγνωρίσουν τι έπρεπε να αναπαριστά το περίγραμμα. Όσοι είχαν πολύ αρχικά σημάδια ψύχωσης είχαν καλύτερη επίδοση έναντι ανθρώπων χωρίς ψυχική νόσο.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε