Για πρώτη φορά, τα περιστατικά φυματίωσης συναγωνίζονται αυτά του HIV/AIDS ως κύρια αιτία θανάτου από λοιμώδεις νόσους, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του.

Η έκθεση αναφέρει ότι κατά το 2014, 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση. Την ίδια περίοδο, ο ιός HIV/AIDS σκότωσε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους-περιλαμβανομένων 4.000.000 που είχαν και τις δυο νόσους.

Ο Dr. Mario Raviglione, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει τα σημαντικά κέρδη στην πρόσβαση αγωγής κατά του HIV/AIDS την περασμένη δεκαετία, η οποία βοήθησε πολλούς ανθρώπους να επιζήσουν. Ωστόσο, δείχνει και διαφορές στη χρηματοδότηση για τις 2 νόσους.

Ο Raviglione δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι πως η παρέμβαση στη φυματίωση έσωσε 43.000 ζωές από το 2000, αλλά δεδομένου ότι τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, το ποσοστό θνησιμότητας παρέμεινε απαράδεκτα υψηλό.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από 205 χώρες και περιοχές για όλες τις πλευρές της φυματίωσης, όπως ανθεκτικές μορφές, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και χρηματοδότηση.

Αναφέρει ότι 6 εκατομμύρια νέα περιστατικά φυματίωσης αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ το 2014, λιγότερα από δυο τρίτα των 9,6 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι νόσησαν από φυματίωση πέρσι.

Ο Raviglione δήλωσε ότι είναι καιρός να αρχίσει η χρηματοδότηση για τη φυματίωση σε επίπεδο που θα μπορεί να περιορίζει περισσότερο τους θανάτους παγκοσμίως.

Πηγές:
ΠΟΥ. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/191102/1/9789241565059_eng.pdf

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας