Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέχρι 40%, ενώ καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο συνήθεις παράγοντες που συμβάλλουν στο μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Μεταξύ αυτών που πέθαναν από αναπνευστικά αίτια, μια από τις κύριες αιτίες θανάτου ήταν η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρέχουν νέες ενδείξεις που στηρίζουν προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν σχέση μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του αυξημένο κινδύνου πρόωρου θανάτου και δείχνουν προς την ανάγκη να παρακολουθούν στενά οι γιατροί τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε μόνο σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Ερευνητές του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, ανέλυσαν στοιχεία 964 γυναικών με τη νόσο και τα συνέκριναν με αυτά γυναικών που δεν έπασχαν από τη νόσο. Συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 νοσηλευτές που εγγράφηκαν σε έρευνα το 1976.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Jeffrey Sparks, ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις αυξημένου κίνδυνου θνησιμότητας, από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και άλλα αίτια.

Ενώ πολλοί γιατροί γνωρίζουν ότι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακά προβλήματα, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να παρακολουθούνται για αναπνευστικά συμπτώματα ακόμα και ασθενείς που δεν κάπνισαν ποτέ ή είναι πρώην καπνιστές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research.

 

Πηγές:
Arthritis Care & Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο