Ερευνητές πιστεύουν ότι εντόπισαν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, που αυξάνουν τον κίνδυνο παραισθήσεων σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια.

Η ερευνήτρια Jane Garrison, του University of Cambridge στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι παραισθήσεις είναι πολύπλοκα φαινόμενα που αποτελούν σημαντικό παράγοντα ψυχικής νόσου και με διάφορες μορφές είναι επίσης αρκετά συχνές στο γενικό πληθυσμό. Πιθανόν υπάρχουν περισσότερες από μια εξηγήσεις γιατί προκύπτουν, αλλά το εύρημα φαίνεται να βοηθά να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι έχουν την εμπειρία καταστάσεων που δεν είναι υπαρκτές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών με σχιζοφρένεια και ανθρώπων χωρίς τη νόσο. Ανακάλυψαν ότι ασθενείς με παραισθήσεις είχαν δομικές διαφορές σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν παραισθήσεις και ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Συγκεκριμένα, ασθενείς με σχιζοφρένεια και προαισθήσεις είχαν βραχύτερη περιοχή PCS, μια πτυχή κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου. Η μείωση κατά 1 εκατοστό στο μήκος της πτυχής συνδέθηκε με σχεδόν 20% αυξημένο κίνδυνο παραισθήσεων. Η επίδραση ίσχυε για οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις.

Ο ερευνητής Jon Simons, δήλωσε ότι η σχιζοφρένεια είναι πολύπλοκο φάσμα παθήσεων, που συνδέονται με πολλές διαφορές στον εγκέφαλο, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν συγκεκριμένες συνδέσεις μεταξύ περιοχών του και των συμπτωμάτων που συχνά παρατηρούνται.

Συγκρίνοντας τη δομή του εγκεφάλου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια με ή χωρίς παραισθήσεις μπόρεσαν να εντοπίσουν συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που φαίνεται πως συνδέεται με σημαντικό σύμπτωμα της νόσου, εξήγησε.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή