Άνθρωποι με διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να έχουν προχωρημένη αγγειακή νόσο η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προειδοποιούν ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αρτηριακή απεικόνιση με τρισδιάστατη μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τον καθορισμό του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ των διαβητικών.

Η στένωση των καρωτίδων σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά λίγα είναι γνωστά για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους με λίγη ή καθόλου στένωση.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τρισδιάστατη μαγνητική τομογραφία για τη μελέτη των καρωτίδων για ενδείξεις ενδοπλακικής αιμορραγίας.

Ο ερευνητής Tishan Maraj, του Sunnybrook Research Institute στο Τορόντο, δήλωσε ότι πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι άνθρωποι με στένωση καρωτίδων και ενδοπλακική αιμορραγία έχουν πενταπλάσιο ή εξαπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στο άμεσο μέλλον σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς.

Ο Dr. Maraj εστίασε την έρευνα σε ανθρώπους με διαβήτη.

Από τους 159 ανθρώπους που εξετάστηκαν, 37, ποσοστό 23.3% είχε ενδοπλακική αιμορραγία σε τουλάχιστον μια καρωτίδα.
Πέντε από τους 37 ασθενείς είχαν ενδοπλακική αιμορραγία στις 2 καρωτίδες.

Ενδοπλακική αιμορραγία φάνηκε σε απουσία στένωσης της καρωτίδας και συνδέθηκε με αυξημένο όγκο του τοιχώματος της καρωτίδας, όπως μετρήθηκε με την τρισδιάστατο μαγνητική τομογραφία.

Ο Dr Maraj εξεπλάγη που τόσοι διαβητικοί είχαν αυτό το στοιχείο. Επομένως, ίσως η ενδοπλακική αιμορραγία να είναι πρώιμος δείκτης κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που θα πρέπει να παρακολουθείται.

Αν και δεν υπάρχει αγωγή για την ενδοπλακική αιμορραγία επι του παρόντος, ο Dr Maraj δήλωσε ότι ο εντοπισμός της μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει με την κατάταξη του κινδύνου και θα μπορούσε να έχει εφαρμογές ακόμα και στον μη διαβητικό πληθυσμό.
Κατέληξε ότι αν και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ενδοπλακική αιμορραγία, μπορούμε να παρακολουθήσουμε λίγο πιο στενά τους ασθενείς.

Η νέα έρευνα θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Radiological Society of North America (RSNA).

 

Πηγές:
Sunnybrook Research Institute

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας