Αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντικούς μπορεί ενδεχομένως να ρίξουν φως σε ορισμένα από τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας που αντιμετωπίζονται δυσκολότερα.

Ερευνητές του Columbia University Medical Center, ανακάλυψαν ότι η απώλεια ορισμένων κυττάρων σε περιοχή που δεν είχε προηγουμένως εξερευνηθεί, στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου, μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τη νόσο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μείωση του αριθμού των ανασταλτικών νευρώνων σε μικροσκοπική περιοχή του ιππόκαμπου μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο σε συμπτώματα που επιμένουν, όπως κοινωνική απόσυρση, χαμηλά επίπεδα παρακίνησης και συναισθηματικά προβλήματα.

Από καιρό πιστεύεται ότι η σχιζοφρένεια έχει τη ρίζα της στον ιππόκαμπο. Σχεδόν κάθε σημείο του έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να μάθουν περισσότερα για τη νόσο.

Ωστόσο, μικροσκοπική περιοχή που ονομάζεται CA2 έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Εκεί είναι που συμβαίνει η απώλεια των ανασταλτικών νευρώνων, σύμφωνα με την έρευνα.

Σε σύγκριση με υγιείς ποινικούς, όσοι είχαν σχιζοφρένεια είχαν σημαντική μείωση στους ανασταλτικούς νευρώνες στην περιοχή CA2, δήλωσαν οι ερευνητές

Ο ερευνητής Joseph Gogos, δήλωσε ότι ακόμα και η χρονική στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων στους ποντικούς-τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής-μοιάζει με αυτή των ανθρώπων.

Ο ερευνητής Steven Siegelbaum, πρόσθεσε ότι μπορούμε τώρα να εξετάσουμε την επίδραση της σχιζοφρένειας στο κυτταρικό επίπεδο, όπως και στο συμπεριφοριστικό. Πρόσθεσε, ότι έτσι ανοίγει νέος δρόμος έρευνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση της σχιζοφρένειας και σε πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα σε πειράματα στα ζώα συχνά δεν αναπαράγονται και στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron.

Πηγές:
Neuron.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού