Καπνιστές που νοσηλεύονται για πνευμονία έχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο στον πνεύμονα εντός ενός έτους, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η εξέταση ανθρώπων που καπνίζουν πολύ, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για πνευμονία, θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στον πνεύμονα και επομένως να μειώσει τη θνησιμότητα.

Ο ερευνητής Daniel Shepshelovich, του Tel Aviv University, στο Ισραήλ, ανακάλυψε πως καπνιστές που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία διαγνώστηκαν με καρκίνο μετά τη λοίμωξή, επειδή συχνά ο καρκίνος φαίνεται ως πνευμονία αποφράσσοντας τον αεραγωγό και δημιουργώντας τέτοια λοίμωξη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τους φακέλους εισαγωγής 381 ανθρώπων που κάπνιζαν πολύ και νοσηλεύτηκαν για πνευμονία μεταξύ 2007 και 2011.

Επισκόπησαν τους φακέλους των ασθενών σχετικά με δημογραφικά στοιχεία, ιστορικό καπνίσματος, παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα και το μέρος που εστιαζόταν η νόσος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από 381 εισαγωγές ανθρώπων με πνευμονία οι οποίοι κάπνιζαν πολύ, ποσοστό 9% διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα εντός ενός έτους από τη νοσηλεία.

Η εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα φάνηκε να είναι σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς που εισήχθησαν με πνευμονία στον άνω λοβό. Παρατηρήθηκε επίσης ότι ο καρκίνος στον πνεύμονα εστιαζόταν στο λοβό που επηρεάστηκε από την πνευμονία στο 75,8% των περιστατικών.

Ο Shepshelovich δήλωσε ότι δεδομένου ότι μόνο το 0,5 έως 1% των καπνιστών χωρίς πνευμονία έχουν πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο στον πνεύμονα κάθε χρόνο, το γεγονός ότι 9% των συμμετεχόντων εμφάνισε καρκίνο στον πνεύμονα είναι ανησυχητικό.

Ο Shepshelovich πρόσθεσε ότι μόνο το 15% των περιστατικών καρκίνου στον πνεύμονα εντοπίζονται σε αρχικό στάδιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Medicine.

 

Πηγές:
American Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παραχώρηση 150 στρεμμάτων για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
"Τεράστια ανησυχία" ΠΟΥ για μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου