Κορίτσια με αυτισμό έχουν μεγαλύτερη παρακίνηση, κοινωνικά, και πιο στενές φιλίες σε σχέση με τα αγόρια που πάσχουν από τη διαταραχή.

Η Felicity Sedgewick, του University College London, δήλωσε ότι ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι οι φιλίες των κοριτσιών με αυτισμό έμοιαζαν περισσότερο με αυτές των κοριτσιών χωρίς αυτισμό έναντι των φιλιών των αγοριών με αυτισμό.

Ωστόσο δεν είναι το ίδιο καλά με τα κορίτσια χωρίς αυτισμό στο να αναγνωρίζουν τις διαμάχες σε αυτές τις φιλίες, έδειξαν τα ευρήματα.

Η έρευνα υπογράμμισε ότι κορίτσια με αυτισμό και χωρίς είχαν παρόμοια σκορ για κοινωνική παρακίνηση και ποιότητα φιλιών, αν και κορίτσια με αυτισμό ανέφεραν σημαντικά λιγότερες διαμάχες στις καλύτερες φιλίες τους.

Αγόρια με αυτισμό είχαν λιγότερο κοινωνική παρακίνηση με ποιοτικώς διαφορετικές φιλίες που ήταν λιγότερο ασφαλείς, βοηθητικές ή στενές σε σχέση με αγόρια που δεν είχαν αυτισμό.

Η Sedgewick εξήγησε ότι είναι επιτακτικό να εστιάσουμε σε πιθανές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών με αυτισμό για να κατανοήσουμε διαφορές στην παρουσία διαφόρων πτυχών του αυτισμού που μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό κοριτσιών με αυτισμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις 46 νέων ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών, παρόμοιας πνευματικής ικανότητας- 13 κορίτσια με αυτισμό, 13 χωρίς, 10 αγόρια με αυτισμό και 10 χωρίς-σε ψυχολογικές μετρήσεις.

Συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες στήριξαν περαιτέρω τα ευρήματα με μια εξαίρεση- κορίτσια με αυτισμό ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σχετικής επιθετικότητας.

Η Sedgewick δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα προβλήματα που ασχολούνται με κοινωνικές σχέσεις είναι πιο ανεπαίσθητα στα κορίτσια με αυτισμό σε σχέση με τα αγόρια που έχουν τη διαταραχή- κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει σε δυσκολίες στον εντοπισμό του αυτισμού στα κορίτσια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της British Psychological Society's Division of Educational and Child Psychology στο Λονδίνο.

 

Πηγές:
bps.org.uk

Ειδήσεις υγείας σήμερα
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;
Γιατρός του νοσοκομείου "Αττικόν": Κρίθηκε εσφαλμένη ιατρικά η διασωλήνωση του Δ. Καλλιάνου