Η μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα του Mount Sinai που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε έρευνα σε 1.248 μητέρες και τα παιδιά τους στις ΗΠΑ, από το πρώτο τρίμηνο κύησης μέχρι να φτάσουν τα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών.

Ανακάλυψε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών με βιταμίνη D (ισοδύναμη με την ποσότητα βιταμίνης D σε μερίδα γάλακτος 236 ml ημερησίως) στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με 20% μικρότερο ποσοστό αλλεργικής ρινίτιδας στη σχολική ηλικία. Δεν φάνηκε μείωση σε σχέση με την πρόσληψη της βιταμίνης από συμπληρώματα.

Η Supinda Bunyavanich, δήλωσε ότι οι έγκυες έχουν απορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της κύησης και η έρευνα δείχνει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η πηγή των θρεπτικών ουσιών στη διατροφή της.

Η βιταμίνη D ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο πιθανός ρόλος της στο άσθμα και την αλλεργία αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος. Πολλές προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τη βιταμίνη και την αλλεργία σε διάφορες χρονικές περιόδους αλλά η νέα έρευνα αξιολόγησε συνολικά τα επίπεδα της βιταμίνης D σε πολλά σημεία (στην κύηση, στον τοκετό και στη σχολική ηλικία) και με διάφορες μεθόδους (ερωτηματολόγιa και εξετάσεις των επιπέδων 25(OH)D στον ορό σε μητέρες και παιδιά σχολικής ηλικίας).

 

Πηγές:
The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;