Η μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα του Mount Sinai που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε έρευνα σε 1.248 μητέρες και τα παιδιά τους στις ΗΠΑ, από το πρώτο τρίμηνο κύησης μέχρι να φτάσουν τα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών.

Ανακάλυψε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών με βιταμίνη D (ισοδύναμη με την ποσότητα βιταμίνης D σε μερίδα γάλακτος 236 ml ημερησίως) στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με 20% μικρότερο ποσοστό αλλεργικής ρινίτιδας στη σχολική ηλικία. Δεν φάνηκε μείωση σε σχέση με την πρόσληψη της βιταμίνης από συμπληρώματα.

Η Supinda Bunyavanich, δήλωσε ότι οι έγκυες έχουν απορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της κύησης και η έρευνα δείχνει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η πηγή των θρεπτικών ουσιών στη διατροφή της.

Η βιταμίνη D ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο πιθανός ρόλος της στο άσθμα και την αλλεργία αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος. Πολλές προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τη βιταμίνη και την αλλεργία σε διάφορες χρονικές περιόδους αλλά η νέα έρευνα αξιολόγησε συνολικά τα επίπεδα της βιταμίνης D σε πολλά σημεία (στην κύηση, στον τοκετό και στη σχολική ηλικία) και με διάφορες μεθόδους (ερωτηματολόγιa και εξετάσεις των επιπέδων 25(OH)D στον ορό σε μητέρες και παιδιά σχολικής ηλικίας).

 

Πηγές:
The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)