Οι εντυπωσιακές εξελίξεις που αφορούν την αντιμετώπιση των αρρυθμιών με σύγχρονους επεμβατικούς τρόπους θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του 3ου Σεμιναρίου Αρρυθμιών και Βηματοδότησης, με προέδρους της οργανωτικής επιτροπής τους καρδιολόγους κ. Γ. Θεοδωράκη, Διευθυντή Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης και τον κ. Γ. Ανδρικόπουλο Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας Βηματοδότησης και Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με διεθνή συμμετοχή από 19 έως 21 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα και η θεματολογία αφορά όλους τους αρρυθμιολόγους αλλά και όλους τους καρδιολόγους, καθώς θα παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις σχετικές με τις αρρυθμίες και τη βηματοδότηση.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση πάνω στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπεία των αρρυθμιών και των εμφυτεύσιμων συσκευών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν εξελίξεις που αφορούν τους καθετήρες που χρησιμοποιούνται για την κατάλυση των αρρυθμιών και της κολπικής μαρμαρυγής. Οι νέοι αυτοί καθετήρες έχουν αισθητήρα πίεσης επαφής που τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς στην κατάλυση των αρρυθμιών. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα γίνει ζωντανή μετάδοση επέμβασης κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής από το Ω.Κ.Κ. από τον κ. Γ. Θεοδωράκη και τον κ. Ι. Ρασσιά και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή διακεκριμένων ειδικών. Πρακτικά θέματα που αφορούν τις αρρυθμίες και απασχολούν τον κλινικό καρδιολόγο θα συζητηθούν εκτενώς, όπως υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και κοιλιακές ταχυκαρδίες. Επίσης θα γίνει ζωντανή μετάδοση επέμβασης κολπικής μαρμαρυγής από τον νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με τη χρήση κρυοθερμίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Π. Βάρδας θα δώσει διάλεξη που αφορά το μέλλον της καρδιαγγειακής ιατρικής. Μία πρωτοτυπία επίσης του συνεδρίου αποτελούν δύο νοσηλευτικά στρογγυλά τραπέζια, ένα από το Ω.Κ.Κ. και ένα από το Ερρίκος Ντυνάν, που αφορούν τα προβλήματα εμφύτευσης συσκευών και επεμβάσεων κατάλυσης. Θα συμμετάσχει ο διεθνούς φήμης καρδιολόγος κ. R. Cappato, γνωστός από τις επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής και θα γίνει συζήτηση μαζί του όσον αφορά την κλινική αξία των επεμβάσεων της κολπικής μαρμαρυγής.

Θα γίνει μνεία για τις καινούργιες εξελίξεις στη βηματοδότηση, όπως είναι η βηματοδότηση χωρίς καλώδια και στις ενδείξεις εμφύτευσης. Τέλος, θα γίνουν επίσης σημαντικές δορυφορικές διαλέξεις που αφορούν τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα στην κολπική μαρμαρυγή, όπως και φάρμακα αντιμετώπισης κολπικής μαρμαρυγής.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται στους 100.000.

Σημειώνεται ότι η κλινική εικόνα για την κολπική μαρμαρυγή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, συχνά δε είναι ασυμπτωματική στους νέους ασθενείς.

Τα συμπτώματα, όταν εμφανίζονται είναι συνήθως δύσπνοια, ίλιγγος, αίσθημα παλμών και κούραση. Σε αντίθεση με την κοιλιακή μαρμαρυγή, η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να τρομάζουν, πολλά άτομα ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων υπολογίζεται ότι έχουν αιτία την κολπική μαρμαρυγή και τους θρόμβους που αυτή προκαλεί.

Η διερεύνηση της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να ξεκινά από την κλινική καρδιακή εξέταση. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ένα απλό καρδιογράφημα το οποίο θέτει κατά κανόνα τη διάγνωση.
Όταν πρόκειται για μια μόνιμη χρόνια κατάσταση, με ένα απλό καρδιογράφημα μπορεί να διαγνωσθεί, όμως οι παροξυσμικές μορφές της κολπικής μαρμαρυγής απαιτούν τοποθέτηση holter ρυθμού, δηλαδή καταγραφέα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για ένα 24ωρο. Μία άλλη εξέταση που πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε είναι το υπερηχοκαρδιογράφημα.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις μεταξύ των οποίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται και εξετάσεις για τον θυρεοειδή αλλά και έλεγχος ηλεκτρολυτών.

*Σημειώνεται ότι το Workshop διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αρρυθμιών σε συνεργασία με τις Καρδιολογικές Κλινικές του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα