Πολλοί επιζώντες από τον ιό ‘Εμπολα έχουν εγκεφαλικά συμπτώματα που διαρκούν καιρό μετά την υποχώρηση άλλων συμπτωμάτων της λοίμωξης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Lauren Bowen, του U.S. National Institute of Neurological Disorders and Stroke, δήλωσε ότι ενώ έχει ανακηρυχθεί το τέλος της έξαρσης του ‘Εμπολα οι συγκεκριμένοι επιζώντες ακόμα παλεύουν με μακροχρόνια προβλήματα.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την υγεία 82 επιζώντων στη Λιβερία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 35 έτη. Τουλάχιστον 6 μήνες μετά την έναρξη της λοίμωξης οι περισσότεροι είχαν κάποιου είδους νευρολογικό θέμα.

Στα συνήθη προβλήματα περιλαμβάνονταν η αδυναμία, ο πονοκέφαλος, η απώλεια μνήμης, η χαμηλή διάθεση, οι μυϊκοί πόνοι, το τρέμουλο, μη φυσιολογικές κινήσεις ματιών και ακανόνιστα αντανακλαστικά.

Δυο από τους επιζώντες είχαν τάσεις αυτοκτονίας και ένας είχε παραισθήσεις, αναφέρει η έρευνα.
Περισσότεροι από 28.600 άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό ‘Εμπολα στη δυτική Αφρική κατά την έξαρση. Από αυτούς 11.300 πέθαναν. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν περισσότερα για πιθανά συνεχιζόμενα μακροχρόνια προβλήματα υγείας στον εγκέφαλο των επιζώντων.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ερευνητές πώς ο ιός μπορεί να συνεχίζει ενδεχομένως να επηρεάζει τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Academy of Neurology, στο Οντάριο.

Ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια, γενικά θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Πηγές:
American Academy of Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα