Αμερικανική ερευνητική ομάδα εντόπισε εννέα γενετικούς δείκτες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση σχιζοφρένειας.

Επιπλέον βρήκαν ενδείξεις ότι η πάθηση μπορεί να κληρονομηθεί από τους δυο γονείς.

Αν ένα άτομο κληρονομήσει ίδια αντίγραφα αυτών των δεικτών από τον κάθε γονέα τότε ο κίνδυνος εμφάνισης σχιζοφρένειας αυξάνεται σημαντικά, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Todd Lencz, του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Feinstein, στο Glen Oaks, της Νέας Υόρκης.

Για την έρευνα αυτή οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που εξέταζε ταυτόχρονα γενετικές πληροφορίες που ένα άτομο έχει κληρονομήσει από τους δυο γονείς, εντοπίζοντας ίδιες περιοχές χρωμοσωμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικό υλικό από 1.787 ανθρώπους με σχιζοφρένεια και 144 που ανήκαν σε ομάδα ελέγχου, χωρίς σχιζοφρένεια. Εντόπισαν 9 περιοχές στα χρωμοσώματα που μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στο να προκαλούν τη σχιζοφρένεια όταν δυο ίδιες παραλλαγές κληρονομούνται από τους γονείς.

Τέσσερις από αυτές τις περιοχές περιέχουν γονίδια που είχαν σχετιστεί με τη σχιζοφρένεια. Οι υπόλοιπες πέντε περιοχές είναι καινούργιες. Πολλά από τα γονίδια των περιοχών αυτών παίζουν ρόλο στη δομή και την επιβίωση των νευρώνων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 81% των ασθενών με σχιζοφρένεια, στην έρευνα, είχαν τουλάχιστον έναν από τους δείκτες που κληρονομούνται από τους δυο γονείς, σε σύγκριση με 45% των ανθρώπων που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Σχεδόν μισοί από τους ασθενείς με σχιζοφρένια είχαν δυο ή περισσότερους δείκτες από τους δυο γονείς σε σύγκριση με ποσοστό 11% αυτών της ομάδας ελέγχου.

Όπως σημειώνει η ερευνήτρια, ψυχίατρος Dr. Anil Malhotra, αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους στην έρευνα για τη σχιζοφρένεια και για τις σοβαρές ψυχικές νόσους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση