Η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσει, τουλάχιστον ελαφρώς, τον κίνδυνο μιας γυναίκας να υποστεί κάταγμα ισχίου, αναφέρει νέα έρευνα.

Γυναίκες που ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με γυναίκες που δεν την ακολουθούσαν.

Ωστόσο, η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η απόλυτη μείωση του κινδύνου για κάταγμα στο ισχίο για οποιαδήποτε γυναίκα είναι αρκετά ελαφριά- περίπου το ένα τρίτο του 1%.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Bernhard Haring του University of Wurzburg, στη Γερμανία, δήλωσε ότι παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα στηρίζουν την έννοια ότι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να παίξει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Dr. Michael Hepinstall, του Lenox Hill Hospital Center for Joint Preservation & Reconstruction, στη Νέα Υόρκη, η διατροφή μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών καθώς γερνούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, το ποια διατροφή είναι η καλύτερη παραμένει ασαφές.

Πρόσθεσε, ότι η έρευνα, γενικά στηρίζει την ιδέα ότι επαρκής διατροφή έχει οφέλη για την υγεία, που μπορεί ενδεχομένως να εκτείνονται ως τον χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου.

Σημείωσε ότι παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι αρκετά πειστικά για να επιβεβαιώσουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη ούτε υποδεικνύουν ότι ένας άνθρωπος που υιοθετεί τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι σίγουρος ότι έχει λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας των οστών σε περισσότερες από 90.000 υγιείς Αμερικανίδες, μέσης ηλικίας 64 ετών. Παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 16 χρόνια.

Ενώ η ομάδα ανακάλυψε ελαφρά τάση υπερ της μεσογειακής διατροφής και χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου συγκεκριμένα, η διατροφή δεν φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες, γενικά, για κατάγματα.

Ο Hepinstall παρατήρησε ότι υπήρξαν καλά νέα για ανθρώπους που ήδη ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διατροφή. Ενώ η μεσογειακή διατροφή έχει χαμηλότερες ποσότητες γαλακτοκομικών σε σχέση με άλλες διατροφές αυτό δεν φάνηκε να βλάπτει την υγεία των οστών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας