Ο ιός ‘Εμπολα δεν αποτελεί πια ‘’έκτακτο γεγονός υγείας’’ και ο κίνδυνος μετάδοσής του είναι χαμηλός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι η νόσος δεν εκτιμάται ότι αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία σε χώρες εκτός αυτών που έχουν επηρεαστεί, στη δυτική Αφρική.

Μικρές ομάδες περιστατικών παρατηρούνται ακόμα στη Γουινέα, αλλά η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία δεν έχουν περιστατικά εδώ και μήνες.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για νέες εξάρσεις του Έμπολα.

Υπήρξαν 12 τέτοιες μέχρι σήμερα-η πιο πρόσφατη στις 17 Μαρτίου στη Γουινέα. Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι οι χώρες μπόρεσαν να αντιδράσουν στα περιστατικά γρήγορα και τα περιόρισαν.

Όλες οι αρχικές αλυσίδες μετάδοσης έχουν τελειώσει, στις 3 χώρες της δυτικής Αφρικής που χτυπήθηκαν από τη νόσο.
Ο ιός μεταδίδεται με τη στενή επαφή. Υπάρχει στα σωματικά υγρά, που σημαίνει ότι όσοι περιθάλπουν αρρώστους είναι ευάλωτοι.
Έχει επίσης εντοπιστεί στο σπέρμα αντρών επιζώντων και ο ΠΟΥ σημειώνει ότι εθνικές και διεθνείς προσπάθειες θα πρέπει να εντατικοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι άντρες μπορούν να ελέγξουν το σπέρμα τους για να ξέρουν αν ακόμα μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη.

Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί σχετικά με τη χρήση εμβολίων για στενές επαφές των επιζώντων που ακόμα φέρουν τον ιό, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο με τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

 

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο