Του Δημήτρη Καραγιώργου

Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Το νέο εμβόλιο (cervarix) διαθέτει το πρωτοποριακό ανοσοενισχυτικό σύστημα AS04. Ενδείκνυται για την πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται αιτιολογικά με τους τύπους 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Το 70% των κρουσμάτων καρκίνου στον τράχηλο, αποδίδονται στους δύο αυτούς τύπους του ιού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν εμβολιαστεί το σύνολο των κοριτσιών και των γυναικών, ηλικίας 12 έως 55 ετών, μέσα σε μία πενταετία θα μειωθούν στο μισό τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας! Η τιμή του εμβολίου είναι 163,63 ευρώ η κάθε δόση (απαιτούνται τρεις) και αναμένεται σύντομα η απόφαση για κάλυψή του από τα Ταμεία.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκαναν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας GSK, που διακινεί το εμβόλιο, κ. Γιώργος Κατζουράκης, η σύμβουλος επικοινωνίας της εταιρείας κ. Λένα Λυμπεροπούλου, η ιατρικός σύμβουλος κ.

Δώρα Γουλιώτη και οι καθηγητές Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Μαιευτικής – Γυναικολογίας κ. Εμμανουήλ Διακομανώλης και Κυτταρολογίας κ. Πέτρος Καρακίστος.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι πρόκειται για το μοναδικό εμβόλιο με στοιχεία που έχουν καταδείξει 100% προστασία για έως και 5,5 έτη μετά τον εμβολιασμό. Είναι, δε, ιδιαίτερα ανοσογονικό σε ευρύ ηλικιακό φάσμα, επάγοντας υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 10 - 55 ετών.

Οι ογκογόνοι τύποι 16 και 18 του HPV ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη. Το νέο εμβόλιο, που περιλαμβάνει αυτούς τους τύπους, θα μπορούσε να προστατέψει έναντι έως και του 71,5% των περιστατικών του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι σημαντικό οι Ελληνίδες να γνωρίζουν ότι για τη βέλτιστη πρόληψη δεν θα πρέπει να παραλείπεται ο προληπτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου.

Στοιχεία της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την αποτελεσματικότητα εμβολίου, έχουν δείξει ότι παρέχει 100% προστασία έναντι προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN2+) που σχετίζονται αιτιολογικά με τους τύπους 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το εμβόλιο είναι γενικά καλά ανεκτό.

Η ένδειξή του βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από κορίτσια και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 10 και 25 ετών. Το εμβολιαστικό του σχήμα περιλαμβάνει τρεις δόσεις, οι οποίες χορηγούνται κατά τους μήνες 0,1 και 6 με ενδομυϊκή ένεση στο δελτοειδή μυ.

Ο καρκίνος του τραχήλου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών και παγκοσμίως προκαλεί περίπου 270.000 θανάτους το χρόνο.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 1.200 γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη νόσο, ενώ εκτιμάται ότι ετησίως 500 Ελληνίδες χάνουν τη μάχη με το θάνατο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συμβαίνει όταν η λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων γίνει εμμένουσα και εξελιχθεί σε καρκίνο.

Έως και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθεί από λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τον κίνδυνο εξέλιξής της σε εμμένουσα να γίνεται μεγαλύτερος όσο αυξάνεται η ηλικία.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσδιοριστεί περίπου 100 τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ενώ από αυτούς, περίπου 15 τύποι του ιού θεωρείται ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16 και 18 του ιού ευθύνονται για περίπου 71,5% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;