Περίπου ένας στους πέντε επιζώντες από τον ιό ‘Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε εμφάνισε σοβαρή ή ολική απώλεια όρασης εντός εβδομάδων από τον χαρακτηρισμό του ως ελεύθερος ιού, αναφέρει νέα έρευνα.

Πολλοί επιζώντες εμφανίζουν ραγοειδίτιδα- όρος που περιγράφει νόσους που προκαλούν οίδημα και μπορούν να καταστρέψουν οφθαλμικούς ιστούς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. John Mattia, του Lowell and Ruth Gess Eye Hospital, δήλωσε ότι ασθενείς με ραγοειδίτιδα εμφάνισαν οφθαλμικά συμπτώματα κατά μέσον όρο 3 εβδομάδες μετά την αποχώρησή τους από κέντρα αντιμετώπισης του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα στο συνέδριο της Association for Research in Vision and Ophthalmology.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα μάτια 50 επιζώντων από τον ιό ‘Εμπολα, που εμφάνισαν ραγοειδίτιδα, μεταξύ 270 επιζώντων. Ελέγχθηκαν συνολικά 62 μάτια, με εξέταση οπτικής οξύτητας.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα, σοβαρή οφθαλμική βλάβη και τύφλωση παρατηρήθηκε σε τουλάχιστον ένα μάτι στα 19 από τα 62 που εξετάστηκαν.

‘Αντρες και γυναίκες είχαν παρόμοιο κίνδυνο απώλειας όρασης και η διάρκεια των συμπτωμάτων του Έμπολα δεν φάνηκε να επηρεάζει τις πιθανότητες να υποστεί οφθαλμική βλάβη ένας ασθενής.

Πηγές:
Association for Research in Vision and Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα