Ενθαρρυντικά και ανησυχητικά παράλληλα, ευρήματα, προέκυψαν από την έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Προβληματισμό προκαλούν, ωστόσο, τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι ένα στα οκτώ αγόρια έχουν “κολλήσει” με τον στοιχητισμό μέσω Διαδικτύου.

Η “Πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ στον μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές”, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, παρουσιάστηκε την Τετάρτη από ομάδα ειδικών και την ομότιμη καθηγήτρια Άννα Κοκκέβη.

Πραγματοποιήθηκε το 2015 σε μαθητές ηλικίας 16 ετών, με σκοπό να διερευνήσει τις τάσεις ως προς τη χρήση και την κατάχρηση ουσιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα ευρήματα προκύπτει πτωτική πορεία του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ και ανακοπή της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών.

Παραμένει, ωστόσο, σημαντική η μερίδα των εφήβων που αναφέρουν χρήση ουσιών – νόμιμων και παράνομων – καθώς και των επιπτώσεών τους σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετες απειλές τα τελευταία χρόνια αποτελούν η διάδοση νέων ουσιών, καθώς και άλλων εν δυνάμει εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η υπερβολική προσκόλληση στο Διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και ο στοιχηματισμός.

Η μελέτη δείχνει περαιτέρω μείωση του καπνίσματος, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Το 19,1% των 16χρονων (κυρίως αγόρια) αναφέρει ότι έχει πειραματιστεί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αλκοόλ

Μείωση παρουσιάζει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από πέντε ποτά στη σειρά ανά περίσταση) και στη μέθη, κυρίως στα αγόρια.

Ένα σημαντικό υποσύνολο 16χρονων υιοθετούν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, οι οποίες συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια (9,7%) και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη (7,3%).

Ενθαρρυντικό είναι το ότι το ποσοστό των 16χρονων που αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας παραμένει το 2015 στα επίπεδα του 2011 (10,6%).

Διαδίκτυο

Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους οι 16χρονοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά (68,7%). Το 23,9% αναφέρει χρήση του Διαδικτύου για τουλάχιστον τέσσερις ώρες καθημερινά.

Μία μερίδα 16χρονων, κυρίως αγοριών, ασχολούνται συστηματικά με το στοιχηματισμό, με ένα στα οκτώ αγόρια (13,1%) να βρίσκεται σε κίνδυνο για παθολογική ενασχόληση.

Ένα χαμηλότερο, αλλά άξιο προσοχής ποσοστό αγοριών (5,8%) παρουσιάζει ήδη προβληματική ενασχόληση.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα