Διήμερο ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης και ειδικά μέσω της κολονοσκόπησης, του καρκίνου παχέος εντέρου, διοργανώνει η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου στον Πειραιά, στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου.

Στην ανοιχτή εναρκτήρια εκδήλωση, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί στη Κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, εκπρόσωποι της Επιτροπής και της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ) θα μιλήσουν στο κοινό για τη σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα της κολονοσκόπησης σε άτομα άνω των 50 ετών, η οποία μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή αρκετών συνανθρώπων μας από τον τρίτο συχνότερο και τρίτο πιο θανατηφόρο καρκίνο παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, και καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ειδική κατασκευή- ομοίωμα του εντέρου που θα είναι τοποθετημένη στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου και να ενημερωθεί από ιατρούς- γαστρεντερολόγους για τον καρκίνο παχέος εντέρου και τη δυνατότητα πρόληψής του.

Η συγκεκριμένη δράση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, εντάσσεται στην καμπάνια που έχει εγκαινιάσει από το 2015 η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου - Δράσε - Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή», και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών (πάνω από 4 εκατομμύρια) στη χώρα μας να εντάξουν την κολονοσκόπηση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέος εντέρου ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας και ξεπερνά συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιδιωτικός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου επισημαίνει πως πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί και ότι η κολονοσκόπηση σώζει ζωές!