Στην έρευνα ρωτήθηκαν πάνω από 1.500 παίκτες το 36% από τους οποίους είπαν ότι είχαν υποστεί τουλάχιστον μία διάσειση στη διάρκεια προπόνησης ή αγώνα. Κατά μέσο όρο οι παίκτες αυτοί είχαν πάθει από δύο διασείσεις ο καθένας, με τις πολίστριες να κτυπούν πιο συχνά.
Οι τερματοφύλακες είχαν το υψηλότερο ποσοστό διασείσεων με το 47% να λένε πως είχαν πάθει τουλάχιστον μία και το μέσο όρο σε αυτούς να είναι 2,5 διασείσεις ανά άτομο.

«Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η υδατοσφαίριση συνδέεται με σημαντική πιθανότητα διάσεισης εγκεφάλου η οποία πρέπει να καταγράφεται και να αναφέρεται για την προστασία των παικτών» δήλωσε ο ερευνητής Dr. Steven Small, chair of neurology στο University of California, Irvine.

Το άθλημα που συχνότερα συνδέεται με τις διασείσεις εγκεφάλου είναι το ποδόσφαιρο αλλά αυτοί οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι συνηθισμένοι και σε άλλα σπορ επαφής όπως το χόκει στον πάγο, το λακρός και τώρα η υδατοσφαίριση.

«Επειδή οι τερματοφύλακες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν διάσειση εγκεφάλου ίσως είναι απαραίτητη η χρήση καλύτερου προστατευτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στις προπονήσεις» πρόσθεσε ο Small.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Frontiers of Neurology.

Πηγές:
Frontiers of Neurology