Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες βρήκαν ενδείξεις συρρίκνωσης του εγκεφάλου στους μετωπιαίους λοβούς αθλητών οι οποίοι είχαν ιστορικό τουλάχιστον μίας εγκεφαλικής διάσεισης στη διάρκεια αγώνων ή προπόνησης. Ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων και τον έλεγχο των παρορμήσεων και η συρρίκνωσή του ίσως επηρεάζει αυτές τις λειτουργίες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurotrauma, έδειξε ακόμα μειωμένη ροή αίματος σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου των κτυπημένων αθλητών, ειδικά στο μετωπιαίο λοβό. Η μειωμένη ροή σημαίνει λιγότερο οξυγόνο που με τη σειρά του δεν αφήνει τον εγκέφαλο να λειτουργήσει κανονικά, δήλωσε ο πρώτος ερευνητής Dr. Nathan Churchill από το Keenan Research Center του St. Michael's Hospital στο Τορόντο.
Και πρόσθεσε: "Υπάρχει τεράστιος όγκος δεδομένων που δείχνουν ότι ο τραυματισμός του μετωπιαίου λοβού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αργότερα στη ζωή".

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 43 αθλητές του βόλεϊ, του χόκεϊ, του ράγκμπι, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του λακρός. Οι 21 είχαν ιστορικό εγκεφαλικής διάσεισης και οι άλλοι όχι. Όλοι εξετάστηκαν με μαγνητική όταν πέρασαν τουλάχιστον 9 μήνες από την διάσειση και στους μισούς είχαν περάσει 26 μήνες από τη διάσειση. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν ίχνη της διάσεισης στον εγκέφαλό τους.

Πηγές:
Journal of Neurotrauma, Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης