Ο ιός ‘Εμπολα είναι παρόν στο σπέρμα περισσότερο χρόνο από ότι πίστευαν οι ερευνητές και είναι πιο πιθανό να ανιχνεύεται στους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο θανατηφόρος ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος.
Προκαταρκτικά ευρήματα από 429 άντρες επιζώντες από τον ‘Εμπολα που λαμβάνουν μέρος σε πρόγραμμα εξέτασης στη Λιβερία έδειξαν ότι ποσοστό 9% είχαν κομμάτια του ιού στο σπέρμα.

Από αυτούς τους 38 άντρες, ποσοστό 63% αποδείχτηκαν θετικοί στον ιό (στο σπέρμα) ένα χρόνο μετά την ανάρρωση από τη νόσο. Το σπέρμα ενός άντρα είχε ακόμα ενδείξεις παρουσίας του ‘Εμπολα τουλάχιστον 565 μέρες μετά την ανάρρωση.

‘Αντρες άνω των 40 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν κομμάτια του ιού στο σπέρμα έναντι νεότερων αντρών, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Dr. Tom Frieden, διευθυντής του U.S. Centers for Disease Control and Prevention, δήλωσε ότι αυτό το πρόγραμμα παρέχει σημαντικά στοιχεία για το πώς κομμάτια του ιού παραμένουν στο σπέρμα, σημαντική πληροφορία για την πρόληψη της έξαρσης της νόσου και την προστασία των επιζώντων και των αγαπημένων τους.

Ο Dr. Moses Soka, δήλωσε ότι πριν από την τελευταία έξαρση οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο ιός μπορεί να ανιχνευτεί στο σπέρμα για 3 μήνες μετά την ανάρρωση. Με τη νέα έρευνα ξέρουμε ότι μπορεί ενδεχομένως να παραμείνει για ένα χρόνο ή περισσότερο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Global Health.

Πηγές:
he Lancet Global Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας