Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας σε φοιτητές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καναδοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πώς προσεγγίζουν οι ψυχίατροι ανθρώπους που περνούν πολύ χρόνο online.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση διαδικτύου σε 254 πρωτοετείς στο McMaster University του Οντάριο. Χρησιμοποίησαν το εργαλείο Internet Addiction Test (IAT), που αναπτύχθηκε το 1998, καθώς και δική τους κλίμακα με βάση πιο πρόσφατα κριτήρια.
Ο Dr. Michael Van Ameringen, καθηγητής στο McMaster δήλωσε ότι η χρήση διαδικτύου έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 18 χρόνια και ανησυχούσε ότι το ερωτηματολόγιο IAT μπορεί να μην περιλάμβανε την προβληματική σύγχρονη χρήση διαδικτύου ή να έδειχνε λανθασμένα θετικά, για ανθρώπους που απλώς χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο παρά είχαν εθισμό.

Με το νέο εργαλείο, 33 φοιτητές πληρούσαν τα κριτήρια για εθισμό στο διαδίκτυο και 107 για προβληματική χρήση.
Η ομάδα αξιολόγησε επίσης την ψυχική υγεία των φοιτητών, περιλαμβανομένων συμπτωμάτων παρορμητικότητας, κατάθλιψης, άγχους και στρες.

Οι περισσότεροι από όσους εμφάνιζαν εθισμό στο διαδίκτυο είχαν πρόβλημα να ελέγξουν τη χρήση video streaming και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και εργαλείων άμεσης αποστολής μηνυμάτων.

Είχαν περισσότερη δυσκολία να χειριστούν την καθημερινή ρουτίνα και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, παρορμητικότητας και έλλειψης προσοχής. Επίσης, είχαν προβλήματα με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του χρόνου.
Ο καθηγητής Dr. Jan Buitelaar, του Radboud University Nijmegen Medical Center, στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου είναι φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και μπορεί ενδεχομένως να κρύβει ελαφρά ή σοβαρή ψυχοπαθολογία. Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και εθισμό.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) στη Βιέννη.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και της ψυχικής υγείας.

Ο Van Ameringen δήλωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα για να μάθουμε αν τα συγκεκριμένα θέματα ψυχικής υγείας είναι αιτία ή αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.

Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να έχει πρακτικές ιατρικές προεκτάσεις. Αν ένας ειδικός προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποιον για εθισμό, όταν στην πραγματικότητα ο δεύτερος έχει άγχος ή κατάθλιψη τότε μπορεί να βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Πρέπει να καταλάβουμε περισσότερα, πρόσθεσε, επομένως χρειάζεται πιο ευρύ δείγμα.

Πηγές:
Συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]