Άνθρωποι που έχουν αδερφό ή αδερφή με ψυχική διαταραχή, ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους, έδειξε νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το να έχει κάποιος αδερφό/ ή με σχιζοφρένεια αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει και ο ίδιος την πάθηση κατά 10 φορές.

Επίσης έχει 6 έως 8 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής και 20 φορές περισσότερες να εμφανίσει διπολική διαταραχή, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Αν ένας αδερφός/ ή πάσχει από διπολική διαταραχή, τότε τα αδέρφια του έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση, σχιζοφρένεια και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Ο ερευνητής Mark Weiser, καθηγητής στο Tel Aviv University, του Ισραήλ, δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας είναι κλινικά σημαντικά, καθώς ενθαρρύνουν τους ειδικούς να είναι ενήμεροι για τον αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών στους αδερφούς των ασθενών. Πρόσθεσε, ότι η έρευνα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες που μελετούν τα γενετικά αίτια των ψυχικών διαταραχών, καθώς δείχνει ότι τα ίδια γονίδια θα μπορούσαν να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ψυχικές νόσους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα ποσοστά ψυχικών διαταραχών σε οικογένειες 6.111 ασθενών που είχαν νοσηλευτεί με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη.

Tα συνέκριναν με πάνω από 74.000 ανθρώπους της ομάδας ελέγχου.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) στη Βιέννη.

 

Πηγές:
Συνέδριο ECNP.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο