Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βόλτα με το roller coaster θα μπορούσε να διευκολύνει μικρές πέτρες στα νεφρά να πέσουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Journal of the American Osteopathic Association, και αναφέρει ότι αρκετοί ασθενείς ανέφεραν ότι ξεπέρασαν τις πέτρες στα νεφρά μετά από βόλτες με roller coaster.

Η μελέτη αυτού του φαινομένου απαιτούσε καλές ιδέες από τους ερευνητές. Για να μελετήσουν την επίδραση της βόλτας με roller coaster στις πέτρες των νεφρών δημιούργησαν τρισδιάστατο μοντέλο νεφρού που θα μπορούσε να μεταφερθεί στη βόλτα με το τραινάκι.

Στο πείραμα, οι ερευνητές έβαλαν 3 αληθινές πέτρες νεφρού και λίγα ούρα στο μοντέλο νεφρού.
Οι πέτρες είχαν διαφορετικά μεγέθη-μεγάλο, μικρό και μεσαίο.

Οι ερευνητές πήγαν 20 φορές το μοντέλο νεφρού στο roller coaster. Πειραματίστηκαν με τη θέση των διαφόρων μεγεθών πετρών σε διαφορετικά μέρη του νεφρού.

Η θέση στην οποία κάθεται κάποιος στο βαγόνι φάνηκε να είναι σημαντικός παράγοντας. Όταν οι ερευνητές κάθισαν στο πίσω βαγόνι οι πέτρες, άσχετα από το μέγεθος ή τη θέση τους στον νεφρό έπεσαν σχεδόν το 64% του χρόνου.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές κάθισαν μπροστά, οι πέτρες έφυγαν μόνο το 17% του χρόνου.

Ο Dr. David Wartinger, του Michigan State University College of Osteopathic Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας στηρίζουν τις ενδείξεις ότι η βόλτα με το roller coaster θα μπορούσε να ωφελήσει ορισμένους ασθενείς με μικρές πέτρες στους νεφρούς.

Η βόλτα με το roller coaster μετά από αγωγή όπως η λιθοτριψία θα μπορούσε να εμποδίσει πέτρες από το να μεγαλώσουν και να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα, δήλωσε ο Wartinger.

 

Πηγές:
Journal of the American Osteopathic Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα