Συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο πνευμονίας στους ηλικιωμένους που δεν καπνίζουν, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η χορήγηση 50 mg ημερησίως, μείωσε τον κίνδυνο πνευμονίας σε ηλικιωμένους άντρες καπνιστές κατά 72% μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αναφέρουν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Interventions in Aging.

Ο Harri Hemila, του University of Helsinki, εξέτασε αν συμπληρώματα βιταμίνης E μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο πνευμονίας.
Ανέλυσε τα στοιχεία της τυχαιοποιημένης δοκιμής (Alpha-Tocopherol Beta-Carotene Cancer Prevention [ATBC] Study) που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία και περιέλαβε άντρες καπνιστές 50 έως 69 ετών.

Η ηλικία στην οποία ένας συμμετέχων άρχισε να καπνίζει άλλαζε σημαντικά την επίδραση της βιταμίνης Ε στην πνευμονία.

Η βιταμίνη E μείωσε τον κίνδυνο πνευμονίας κατά 35% σε 7.469 συμμετέχοντες που είχαν αρχίσει το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία - 21 ετών και άνω- ενώ η βιταμίνη δεν είχε εμφανή επίδραση στην πνευμονία σε όσους είχαν αρχίσει να καπνίζουν σε μικρότερη ηλικία.

Μεταξύ των 7.469 συμμετεχόντων που ξεκίνησαν να καπνίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία, συμπληρώματα βιταμίνης E μείωσαν τα περιστατικά πνευμονίας κατά 69% σε υποομάδα 2.216 ανθρώπων που κάπνιζαν ελαφρά και ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους.
Σε αυτή την υποομάδα, η βιταμίνη E εμπόδισε την πνευμονία στο 12,9 % των συμμετεχόντων μέχρι να φτάσουν τα 74 έτη-που αντιστοιχεί στο 1 στους 8 να ωφελείται από τη βιταμίνη.

Η βιταμίνη δεν είχε σημαντική επίδραση σε συμμετέχοντες που κάπνιζαν πολύ ή που δεν ασκούνταν.

Τα περιστατικά πνευμονίας ήταν 72% χαμηλότερα στους συμμετέχοντες που έλαβαν τη βιταμίνη, οι οποίοι είχαν διακόψει το κάπνισμα, και το όφελος από τη βιταμίνη φάνηκε και σε ανθρώπους που κάπνιζαν πολύ ή που δεν ασκούνταν.

 

Πηγές:
Clinical Interventions in Aging.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα