Η κατανάλωση οικογένειας πρωτεϊνών που περιέχονται στο σιτάρι μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, αναφέρουν σε έρευνα επιστήμονες του Johannes Gutenberg University στη Γερμανία.

Η έρευνα στρέφει τον προβολέα μακριά από τη γλουτένη, σε οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάζονται αναστολείς της αμυλάσης-θρυψίνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρωτεΐνες προκαλούν φλεγμονή που συνδέεται με διάφορες παθήσεις, όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Εκτός του ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καταστάσεων φλεγμονής που συνδέονται με τα έντερα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή άλλων χρόνιων παθήσεων εκτός εντέρου, δήλωσε ο ερευνητής Detlef Schuppan.

Η ερευνητική ομάδα θα αρχίσει κλινικές δοκιμές, που αναμένεται να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίζουν καλύτερα σοβαρές ανοσολογικές διαταραχές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της United European Gastroenterology.

Πηγές:
United European Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σόφη Δημητρίου: Η Ελληνίδα ακτιβίστρια για τη Long CoViD στο Βερολίνο
Νέα καμπάνια της NovartisHellas: ''Ξέρω τι σκέφτεσαι'' για τον καρκίνο του μαστού
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου