Η ‘’υπέρταση της λευκής μπλούζας’’, συνήθως είναι αβλαβής, αλλά σε ορισμένους ηλικιωμένους ενδεχομένως μπορεί να δείχνει κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο παραπάνω όρος αναφέρεται σε μετρήσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο ή σε άλλου είδους ιατρικό περιβάλλον, σε ανθρώπους που συνήθως έχουν φυσιολογική πίεση.

Η έρευνα περιέλαβε 653 ανθρώπους με ‘’υπέρταση λευκής μπλούζας’’ και 653 με φυσιολογική πίεση. Όλοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 10 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα, δεν υπήρξε διαφορά στον αριθμό νέων καρδιακών προβλημάτων σε καμία από τις δυο ομάδες σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.

Ωστόσο, σε 92 ανθρώπους 60 ετών και άνω, σημειώθηκαν 18 περισσότερα νέα καρδιακά προβλήματα μεταξύ αυτών με ‘’υπέρταση λευκής μπλούζας’’ σε σχέση με όσους δεν είχαν ‘’υπέρταση λευκής μπλούζας’’, σύμφωνα με ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Stanley Franklin του University of California, Irvine.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι μικρός αριθμός ασθενών με ‘’υπέρταση λευκής μπλούζας’’ έχει συxνή πάθηση, που ονομάζεται μεμονωμένη συστολική υπέρταση, η οποία μπορεί να αποτελεί δείκτη κινδύνου για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι για τον ακριβή εντοπισμό του κινδύνου καρδιοπάθειας, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, είναι αναγκαίες πολλές μετρήσεις πίεσης, περιλαμβανομένων μετρήσεων εκτός ιατρικού περιβάλλοντος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

 

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας