Ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της γρίπης στην εγκυμοσύνη και του κινδύνου να εμφανίσει το παιδί της εγκύου αυτισμό, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει λοιμώξεις της μητέρας ως πιθανή αιτία της πάθησης, αν και άλλες έρευνες δεν ανακάλυψαν τέτοια σχέση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  JAMA Pediatrics αφορούσαν περισσότερα από 196.000 παιδιά που γεννήθηκαν στην Καλιφόρνια από το 2000 έως το 2010.

Περισσότερα από 3.100 παιδιά στην ομάδα είχαν αυτισμό.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Ousseny Zerbo, του Kaiser Permanente Northern California, δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ υψηλότερου κινδύνου για αυτισμό και λοίμωξης από τον ιό της γρίπης στην εγκυμοσύνη. Επίσης δεν ανιχνεύτηκε σχέση μεταξύ του αυτισμού και του εμβολιασμού έναντι της γρίπης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα υπέδειξε αυξημένο κίνδυνο αυτισμού με τον εμβολιασμό της εγκύου το πρώτο τρίμηνο, αλλά το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία για άλλους παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι επι του παρόντος δεν συνιστώνται αλλαγές στην πολιτική ή πρακτική όσον αφορά τον εμβολιασμό αλλά χρειάζονται νέες έρευνες.

 

Πηγές:
JAMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας