Τα μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης κρύβονται παντού. Παρακάτω αναφέρουμε τα ‘απίθανα’ μέρη στα οποία μπορεί να κρύβονται. Το να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά θα σας βοηθήσει στην προσπάθεια αποφυγής της αρρώστιας.

Πού βρίσκονται οι πηγές μικροβίων και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Χειραψίες, φιλιά και φτέρνισμα

Συμβαίνει στον καθένα. Δεν καλύπτετε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε, ξεχνάτε να πλύνετε τα χέρια σας και στη συνέχεια δίνετε χειραψία σε κάποιον που χαιρετάτε. Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος εξαπλώνονται με έναν από τους δυο τρόπους.

Κυρίως από τον αέρα ή μέσω άμεσης επαφής. Η χειραψία μπορεί να είναι ένα από τα κύρια λάθη στην άμεση επαφή για τη μετάδοση των ιων.

Όταν κάποιος φτερνίζεται, εκτοξεύονται μικρά σταγονίδια από τη μύτη, καλύπτοντας αρκετά μεγάλη ακτίνα. Όταν έχετε γρίπη, ο ιός αισθάνεται άνετα στον βλεννογόνο της μύτης και προκαλεί ερεθισμό, οίδημα και φτέρνισμα. Το φτέρνισμα, όταν είστε άρρωστος, μπορεί να μεταδώσει εύκολα μικρόβια σε όσους βρίσκονται γύρω σας.

Έτσι, να θυμάστε να καλύπτετε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε και να πλένετε τα χέρια σας στη συνέχεια.

Το φιλί οδηγεί σε ανταλλαγή σάλιου και αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα πιθανόν να τα μεταδώσετε στον άλλο.

Σφουγγάρια κουζίνας

Τα μπάνια σχετίζονται συνήθως με τα μικρόβια. Ωστόσο, η κουζίνα, στην πραγματικότητα ‘φιλοξενεί’ περισσότερα βακτήρια σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Τα σφουγγάρια είναι γνωστό ότι αποτελούν φιλόξενο μέρος για τα βακτήρια.

Γιατί; Επειδή τα βακτήρια παραμένουν για μέρες σε υγρό περιβάλλον, με υπολείμματα φαγητού πάνω τους. Ένα σφουγγάρι βρεγμένο με τρόφιμα είναι ιδεώδες μέρος για τα βακτήρια και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.

Τουαλέτα

Οι τουαλέτες σε δημόσιους χώρους μπορεί να είναι βρώμικες. Επιπλέον, άνθρωποι με χέρια ‘μολυσμένα’ από κρυολόγημα ή γρίπη ακουμπούν χερούλια, κλειδαριές και σύρτες. Προσθέστε σε αυτό τα βακτήρια και θα φανεί πόσο επικίνδυνες είναι οι τουαλέτες σε δημόσιους χώρους.

Μετά την επίσκεψη σε αυτό το μέρος, σιγουρευτείτε ότι έχετε πλύνει σωστά τα χέρια σας.

Τα πατώματα και το κάθισμα της λεκάνης είναι γεμάτα μικρόβια. Έχει φανεί πως τα βακτήρια και οι ιοί από τις σταγόνες που ξεπηδούν όταν τραβάτε το καζανάκι παραμένουν στον αέρα αρκετή ώρα ώστε να εγκατασταθούν σε επιφάνειες παντού μέσα στο μπάνιο.

Περίπου δυο ώρες μετά από κάθε τράβηγμα στο καζανάκι βρίσκονται στον αέρα σημαντικές ποσότητες μικροβίων. Για να το αποφύγετε κλείστε το καπάκι της λεκάνης.

Χερούλια

Τα χερούλια είναι ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για τη μετάδοση κρυολογήματος και γρίπης. Τα μικρόβια επιβιώνουν στα χερούλια και άλλες σταθερές επιφάνειες περισσότερο από δυο ώρες. Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε μικρόβια, οι πόρτες μπορεί να μένουν ανοιχτές, όταν είναι εφικτό, για να μειωθεί η ανάγκη να αγγίζει κάποιος τα χερούλια.

Μπορείτε να τραβάτε το μανίκι σας πάνω από το χέρι ή να χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο όταν αγγίζετε τα πόμολα.

Καρότσι σούπερ μαρκετ

Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα μαγαζιά που πουλάνε τρόφιμα προσφέρουν αντισηπτικά μαντήλια για τους πελάτες που χρησιμοποιούν καρότσια. Υπάρχει λόγος γι αυτό. Τα παιδιά βάζουν το στόμα τους στα χερούλια των καροτσιών αφήνοντας πίσω βλέννες και σάλιο.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα τρόφιμα παίρνετε μαζί σας από το καρότσι και μικρόβια. Άλλη λύση είναι να μη βάζετε μη συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά στο καρότσι, καθώς κάθονται εκεί παιδιά που φοράνε πάνες και μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Κουμπιά  ασανσέρ και κουπαστή σκάλας

Τα κουμπιά του ασανσέρ και η κουπαστή είναι βρώμικα και μπορεί να γίνουν πηγή κρυολογήματος. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τα ακουμπάτε, αν μπορείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αγκώνα σας για να πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ ή να ανεβείτε με τη σκάλα.

Η άσκηση θα σας κάνει καλό. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι περίπου 30 λεπτά άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρκετών μορφών καρκίνου.

Αεροπλάνα, μετρό και λεωφορεία

Αν υπάρχει κάποιος άρρωστος στο αεροπλάνο, οι άνθρωποι που κάθονται μπροστά του, δίπλα ή πίσω του κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Περίπου 50% του αέρα ανακυκλώνεται και περνά μέσω ειδικών φίλτρων που αφαιρούν σκόνη, ατμό, βακτήρια και μούχλα.

Οι ιοί είναι πολύ μικροί για να αιχμαλωτιστούν από το φίλτρο αλλά συνήθως εγκαθίστανται σε σταγονίδια τα οποία φιλτράρονται. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να μεταδοθούν λοιμώξεις στους επιβάτες.

Η επαφή σώμα με σώμα αποτελεί ένα τρόπο μετάδοσης. Άλλος τρόπος είναι από μεγάλα σταγονίδια που διαχέονται όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεσαι ή μιλά. Oι ιοί και τα βακτήρια που εκτοξεύονται σε σας, προσβάλλουν το σώμα σας μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος.

Καλό θα είναι να μην πετάτε όταν είστε άρρωστοι. Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς έχουν μικρόβια. Το μετρό και οι χειρολαβές στα λεωφορεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν θέλετε να προστατευτείτε, να φοράτε γάντια όταν ακουμπάτε τις χειρολαβές.

Αν τις πιάσετε χωρίς γάντια, μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας μέχρι να πλύνετε τα χέρια σας. Άλλη λύση είναι να καθόσαστε ώστε να μην αγγίζετε τίποτα.

Ο χώρος εργασίας

Ο χώρος εργασίας είναι το πιο ‘βρώμικο’ μέρος από όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Οι άνθρωποι εκεί μιλούν, φτερνίζονται, τρώνε και αναπνέουν πάνω από τα τηλέφωνα, τα πληκτρολόγια και τα γραφεία σε καθημερινή βάση. Να απολυμαίνετε το χώρο σας, ιδιαίτερα αν μοιράζεστε το γραφείο σας, το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή με άλλους.

 

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]