Πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα φάνηκε πολύ αποτελεσματικό έναντι του ιού σε μεγάλη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Γουινέα, δήλωσαν ερευνητές.

Η κλινική δοκιμή περιέλαβε σχεδόν 12.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 2015, όταν ακόμα εμφανίζονταν νέα περιστατικά Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Μεταξύ 5.800 ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο δεν καταγράφηκαν περιστατικά 10 ημέρες και περισσότερο μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, 23 περιστατικά εμφανίστηκαν μεταξύ όσων δεν εμβολιάστηκαν.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από τον ΠΟΥ, το Υπουργείο Υγείας της Γουινέα και διεθνείς συνεργάτες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet.

Η ερευνήτρια Marie-Paule Kieny, δήλωσε ότι ενώ τα αποτελέσματα έρχονται πολύ αργά για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας, δείχνουν ότι όταν υπάρξει έξαρση του ιού δεν θα είμαστε χωρίς άμυνα.

Το εμβόλιο ονομάζεται rVSV-ZEBOV και η εταιρεία που το αναπτύσσει θα το υποβάλει για έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές έως το τέλος του 2017.

Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά και σε ευάλωτες ομάδες.

 

Πηγές:
The Lancet.