Ηλικιωμένοι με νόσο Alzheimer που ακολουθούν αγωγή με αντικαταθλιπτικά για συμπτώματα άνοιας, περιλαμβανομένων της αυπνίας και του άγχους, μπορεί ενδεχομένως να έχουν διπλάσιο κίνδυνο για κάταγμα ισχίου, αναφέρουν ερευνητές

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς νόσο του Alzheimer, η τακτική χρήση αντικαταθλιπτικών συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο κατάγματος ισχίου στην ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο ο σχετικός αριθμός καταγμάτων ισχίου ήταν υψηλότερος σε ανθρώπους με νόσο του Alzheimer.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στην έναρξη χρήσης αντικαταθλιπτικών και παρέμεινε αυξημένος ακόμα και 4 χρόνια αργότερα.

Ο αυξημένος κίνδυνος συνδεόταν με τις συχνά χρησιμοποιούμενες ομάδες, δήλωσε η Sanna Torvinen-Kiiskinen, του University of Eastern Finland.

Αν η χρήση αντικαταθλιπτικών είναι αναγκαία, το φάρμακο και η αναγκαιότητά του θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά, σημείωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες κινδύνου  για πτώση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια της αντικαταθλιπτικής αγωγής.

Οι ερευνητές περιέλαβαν 50.491 ανθρώπους με και 100.982 χωρίς νόσο του Alzheimer, μέσης ηλικίας 80 ετών, από τη Φινλανδία. Για κάθε άνθρωπο με τη νόσο, 2 άνθρωποι της ομάδας ελέγχου ταιριάστηκαν κατά ηλικία και φύλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Geriatric Psychiatry.

 

Πηγές:
International Journal of Geriatric Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη