Ερευνητές  ανέπτυξαν εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει αν ένας ασθενής θα επιβιώσει ή θα πεθάνει από τον ιό Έμπολα.

Ερευνητές του University of Liverpool, του Public Health England και του Boston University εντόπισαν μοριακό "barcode" σε δείγματα αίματος ασθενών με τον ιό ‘Εμπολα.

Εξέτασαν δείγματα αίματος ασθενών που μολύνθηκαν και ανάρρωσαν από τον ιό ‘Εμπολα, από το 2013 έως το 2016.

Χρησιμοποίησαν τα δείγματα για να εντοπίσουν γονιδιακά προϊόντα που μπορούν να δράσουν ως προγνωστικά του αποτελέσματος στον ασθενή.

Οι ερευνητές εντόπισαν μικρή ποσότητα γονιδίων των οποίων η έκφραση μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει την επιβίωση του ασθενούς, άσχετα από την ποσότητα του ιικού φορτίου.

Δείγματα αίματος ασθενών με ‘Εμπολα που επέζησαν ή πέθαναν από τον ιό αναλύθηκαν, χρησιμοποιώντας γονιδιακές τεχνικές για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση mRNA, και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με δείγματα αίματος επιζώντων που ανέρρωσαν πλήρως από τον ιό.

Τα αποτελέσματα έδωσαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αντίδραση του οργανισμού στον ‘Εμπολα και έδειξαν ότι η ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού δεν είχε επίδραση στο αν κάποιος επιβίωσε ή πέθανε από τον ιό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο ιός Έμπολα μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Η καθηγήτρια Julian Hiscox, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η γρήγορη ανάλυση της αντίδρασης ενός ασθενούς στη λοίμωξη σε επιδημία θα μπορούσε να παρέχει πολύτιμες προγνωστικές πληροφορίες για το αποτέλεσμα της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Biology.

 

Πηγές:
Genome Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;