Αποκαλύφθηκε πως οι πιθανότητες αυτού του καρκίνου συνδέονται με την μεγαλύτερη συγκέντρωση του βακτηρίου F. Nucleatum στα κόπρανα. Η συγκέντρωσή του αυξανόταν όταν κάποιος ξεκινούσε μία διατροφή με λιγότερες φυτικές ίνες. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 137.217 άτομα, που είχαν συμμετέχει σε προηγούμενες μελέτες, και έπειτα – σε περιπτώσεις καρκίνου – ιστούς από τον όγκο, για να δουν πόση συγκέντρωση του βακτηρίου υπήρχε.

Οι ερευνητές τονίζουν πως, παρά το γεγονός ότι αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα μόνο βακτήριο, μας τοποθετεί στην σωστή κατεύθυνση για ακόμα περισσότερες μελέτες, γνωρίζοντας ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο δρουν μαζί με την διατροφή μας ώστε να επηρεάσουν τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγές:
JAMA Oncology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]