Ακόμα και λίγη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους ηλικιωμένους που πάσχουν από αρθρίτιδα να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να ζουν φυσιολογικά την καθημερινή τους ζωή. Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν πόνους στις αρθρώσεις και πιάσιμο λόγω της πάθησής τους πρέπει να παραμένουν δραστήριοι, ώστε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία του.

Η νέα αυτή μελέτη, του Northwestern University, έδειξε ότι ακόμα και λίγη γυμναστική - λιγότερο από μία ώρα συνολικά την εβδομάδα - μπορεί να βοηθήσει. Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 άτομα ηλικίας 49 και άνω που αντιμετώπιζαν πόνους αρθρίτιδας στους γοφούς, τα γόνατα ή τα πέλματα. Όσοι από αυτούς έκαναν τουλάχιστον 45 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μεσαίας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, είχαν 80% μεγαλύτερες πιθανότητες να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους, την ταχύτητα του βαδίσματός τους και την σωματική τους λειτουργία, μέσα σε ένα διάστημα δύο ετών, σε σχέση με όσους ασκούνταν λιγότερο.

Συνεπώς, το αποτέλεσμα λέει πως ακόμα και λίγη γυμναστική είναι καλύτερη από καθόλου γυμναστική. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ακόμα και ασχολίες όπως το καθάρισμα του σπιτιού και η κηπουρική θεωρούνται άσκηση.

 

Πηγές:
Journal Arthritis Care & Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα