Ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι μια βλάβη που απεικονίζεται στη μαστογραφία εκλαμβάνεται ως καρκίνος, αλλά οι επόμενες εξετάσεις (π.χ. βιοψία) δείχνουν ότι τελικά ήταν καλοήθης.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος όμως η γυναίκα έχει περάσει μεγάλο ψυχικό στρες που μπορεί να έχει συνέπειες στον μαστογραφικό έλεγχό της, κατά τον Firas Dabbous, από το Advocate Lutheran General Hospital στο Park Ridge του Ιλινόις.

Ο Dabbous και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 262.000 γυναικών από το Σικάγο που είχαν κάνει συνολικά 741.000 προληπτικές μαστογραφίες. Λίγο πάνω από το 12% των μαστογραφιών είχε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Από τις γυναίκες αυτές, το 22% δεν είχαν κάνει την επόμενη προγραμματισμένη μαστογραφία τους, ενώ απ’ όσες είχαν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα (δηλαδή οι γιατροί εκτίμησαν αρχικά ότι μια βλάβη ήταν καλοήθης, αλλά απεδείχθη ότι ήταν καρκίνος) μόνο το 15% δεν είχαν κάνει την επόμενη μαστογραφία.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες με ψευδώς αρνητική μαστογραφία είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν νέα προληπτική μαστογραφία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με όσες είχαν ψευδώς θετική μαστογραφία.

Όσον αφορά τη μέση καθυστέρηση μέχρι την επόμενη μαστογραφία, έφτανε τους 13 μήνες στις γυναίκες με μία ψευδώς θετική εξέταση, γράφουν οι γιατροί στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Η καθυστέρηση και οι αναβολές όμως βρέθηκε να έχουν βαρύ τίμημα στην υγεία των γυναικών. Η πιθανότητα να διαγνωστούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια με τελικού σταδίου καρκίνο του μαστού ήταν 0,4% για τις γυναίκες με ψευδώς θετικές μαστογραφίες και 0,3% για όσες είχαν αληθινά αρνητικό αποτέλεσμα.

Η διαφορά αυτή μοιάζει μικρή αλλά είναι στατιστικά σημαντική, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των γυναικών που εκδηλώνουν σε ετήσια βάση καρκίνο του μαστού, γράφουν οι ερευνητές.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Όσα πρέπει να ξέρετε
Ποια φάρμακα μπορούν να βλάψουν τους νεφρούς
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία