Το εύρημα αυτό ενισχύει εκείνο προηγούμενων ερευνών που είχαν συνδέσει την ουλίτιδα με τα εγκεφαλικά που οφείλονται σε θρόμβους αίματος (ισχαιμικά εγκεφαλικά). Ωστόσο επεκτείνει τα δεδομένα για τη σχέση των δύο, επειδή δείχνει ότι είναι "δοσοεξαρτώμενη".

Αυτό σημαίνει πως "όσο εντονότερη είναι η ουλίτιδα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εγκεφαλικού", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Souvik Sen, επικεφαλής του Τμήματος Νευρολογίας στο University of South Carolina School of Medicine.

Ειδικότερα η πιθανότητα εγκεφαλικού αυξανόταν κατά 1,9 φορές με την ήπια ουλίτιδα, 2,1 φορές με τη μέτρια και 2,2 φορές με τη σοβαρή ουλίτιδα, είπε ο Sen  στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εγκεφαλικών που πραγματοποιείται στο Χιούστον.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν με ποιο μηχανισμό θα μπορούσε η ουλίτιδα να αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο η φλεγμονή που παρατηρείται και όταν κάποιος έχει ουλίτιδα και στην αθηροσκλήρωση που είναι η αιτία της ισχαιμίας. Άλλες πιθανές εξηγήσεις είναι πως όταν κάποιος αμελεί τη στοματική υγεία του, είναι πιθανότερο να αμελεί και τα τσεκάπ του ή τη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή που του έχει χορηγηθεί π.χ. για τη χοληστερίνη του.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι "αν η θεραπεία της ουλίτιδας θα μπορούσε να αποτρέψει το εγκεφαλικό ή ακόμα και το έμφραγμα" τόνισε ο Sen.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 6.700 εθελοντές χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 15 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 62 έτη και το 55% ήταν γυναίκες. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης καταγράφηκαν σχεδόν 300 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, η πιθανότητα εγκεφαλικού παρέμεινε αυξημένη στους συμμετέχοντες με ουλίτιδα.

Πηγές:
International Stroke Conference (ISC 2017)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο