Οι βενζοδιαζεπίνες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer, αναφέρει έρευνα.

Η άνοια είναι παράγοντας κινδύνου για πνευμονία και πολλοί άνθρωποι με αυτήν λαμβάνουν βενζοδιαζεπίνες και φάρμακα της ομάδας Z.

Η Heidi Taipale, του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος πνευμονίας είναι σημαντικό εύρημα για να ληφθεί υπόψη στην αγωγή ασθενών με νόσο Alzheimer.

Οι βενζοδιαζεπίνες και τα φάρμακα  ομάδας Z συχνά συνταγογραφούνται για αυτόν τον πληθυσμό. Η πνευμονία συχνά οδηγεί σε εισαγωγή στο νοσοκομείο και ασθενείς με άνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετικό με την πνευμονία, δήλωσε η ερευνήτρια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο CMAJ, έδειξε ότι  οι βενζοδιαζεπίνες συνδέονταν με 30% υψηλότερο κίνδυνο πνευμονίας σε ασθενείς με νόσο Alzheimer και ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στην έναρξη της αγωγής.

Η ηρεμιστική φύση των βενζοδιαζεπινών μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονίας, αυξάνοντας την εισρόφηση του σάλιου ή της τροφής στους πνεύμονες.

H Taipale σημείωσε ότι οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προσεκτικά σε ασθενείς με Alzheimer και να προλάβουν τον κίνδυνο πνευμονίας.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία 5.232 ασθενών που λάμβαναν βενζοδιαζεπίνες και 3.269 ασθενών που λάμβαναν φάρμακα της ομάδας Z με νόσο Alzheimer disease μεταξύ 2005 και 2011 στη Φινλανδία.

 

Πηγές:
CMAJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’