Εξετάσεις για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί ενδεχομένως να επηρεαστούν από την παχυσαρκία, στις γυναίκες, αναφέρει να έρευνα.

Ο Dr. Michael George, του University of Pennsylvania Health System, δήλωσε ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι υψηλά επίπεδα φλεγμονής σημαίνουν ότι ένας ασθενής έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ότι η νόσος του χρειάζεται περισσότερη αγωγή, όταν στην πραγματικότητα ελαφρά αύξηση των επιπέδων φλεγμονής θα μπορούσε να οφείλεται στην παχυσαρκία.

Εξετάσεις αίματος για CRP, και  ESR, μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να ελέγξουν τη σοβαρότητα της φλεγμονής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν  ότι παχύσαρκες γυναίκες ενδεχομένως μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα CRP και ESR.

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες περισσότερων των 2.100 ανθρώπων με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέκριναν τις πληροφορίες με στοιχεία από το γενικό πληθυσμό.

Ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδεόταν με μεγαλύτερο CRP στις γυναίκες με τη νόσο και σε γυναίκες του γενικού πληθυσμού, ιδιαίτερα σε γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία. Υπήρχε επίσης μέτρια σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ESR.

Σε άντρες με τη νόσο, χαμηλότερος ΔΜΣ συνδεόταν με μεγαλύτερο CRP και ESR.

Τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατανόησης της σχέσης μεταξύ βάρους και φλεγμονής.

Ο George δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η παχυσαρκία  ενδεχομένως οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα CRP και ESR σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση στα επίπεδα φλεγμονής δεν οφειλόταν στο ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ήταν χειρότερη σε αυτές τις γυναίκες.

Ανακάλυψε ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε πολύ παρόμοιες αυξήσεις σε αυτές τις εργαστηριακές εξετάσει,ς ακόμα και σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο George δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών των εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η παχυσαρκία μπορούν να συμβάλλουν στα επίπεδα φλεγμονής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Arthritis Care & Research.

 

Πηγές:
Arthritis Care & Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ