Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι γυναίκες που εκτίθενται σε χημικές ουσίες που μαλακώνουν και ενισχύουν την ευλυγισία του πλαστικού, κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί τους αλλεργικό άσθμα.

Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό μέσω του δέρματος, αντικειμένων που συνδέονται με τις τροφές ή την αναπνοή. Επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό ή στη γονιμότητα.

Ο Tobias Polte, του  Helmholtz University στη Γερμάνια, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι φθαλικές ενώσεις παρεμβάλλονται και στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ούρα εγκύων και την επίδραση των φθαλικών ενώσεων στον κίνδυνο να πάθουν αλλεργία τα παιδιά.

Η Irina Lehmann σημείωσε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της υψηλότερης συγκέντρωσης BBP στα ούρα των μητέρων  και της παρουσίας αλλεργικού άσθματος στα παιδιά τους.

Τα παιδιά είχαν σαφή τάση εμφάνισης αλλεργικού άσθματος, ακόμα και όταν η τρίτη γενιά συνέχισε να επηρεάζεται.

Ο παράγοντας χρόνος είναι αποφασιστικής σημασίας. Αν ο οργανισμός εκτίθεται σε φθαλικές ενώσεις στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, αυτό μπορεί να επιδρά στον κίνδυνο ασθενειών που έχουν οι 2 επόμενες γενιές. Η διαδικασία προγενετικής ανάπτυξης αλλάζει από την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, δήλωσε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

 

Πηγές:
Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης