Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι λοίμωξη με την εποχική γρίπη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson.

Τα περισσότερα περιστατικά νόσου του Πάρκινσον δεν έχουν γνωστή αιτία και οι ερευνητές συνεχίζουν να συζητούν και να μελετούν πιθανούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη νόσο.

Ερευνητές υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης προδιαθέτει ποντικούς να εμφανίσουν παθολογία που μοιάζει με αυτή της νόσου Πάρκινσον.

Ο Richard J Smeyne, του Thomas Jefferson University, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει περισσότερες ενδείξεις που στηρίζουν την ιδέα ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η γρίπη, ενδεχομένως μπορεί να εμπλέκονται στη νόσο.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ακόμα και ποντικοί που ανέκαμψαν πλήρως από τον ιό H1N1, είναι πιο ευάλωτοι σε χημικές τοξίνες, που είναι γνωστό πως προκαλούν τη νόσο του Πάρκινσον στο εργαστήριο.

Προηγουμένως είχαν δείξει ότι θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης H5N1 μπορούσε να προκαλέσει λοίμωξη στα νευρικά κύτταρα, να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει φλεγμονή σε ποντικούς, που αργότερα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της νόσου Πάρκινσον.

Φλεγμονή στον εγκέφαλο που δεν υποχωρεί σωστά, όπως μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, επίσης συνδέθηκε με τη νόσο.

Πηγές:
Thomas Jefferson University.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου