Άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο-ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αγωγές.

Καναδοί ερευνητές συνέκριναν 20 ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ομάδα ελέγχου 20 ανθρώπων χωρίς την πάθηση. Στους ασθενείς, η φλεγμονή ήταν 32% μεγαλύτερη σε 6 περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη διαταραχή.

Ο Dr. Jeffrey Meyer, του Centre for Addiction and Mental Health στο Τορόντο, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ισχυρή σχέση μεταξύ της φλεγμονής του εγκεφάλου και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, ιδιαίτερα σε περιοχές του εγκεφάλου που λειτουργούν διαφορετικά στη διαταραχή. Το εύρημα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, δήλωσε.

Η φλεγμονή, ενώ βοηθά τον οργανισμό, μπορεί ορισμένες φορές να είναι επιβλαβής. Η αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ βοηθητικής και επιβλαβούς επίδρασης θα μπορούσε να είναι κλειδί της αντιμετώπισης της διαταραχής.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι φάρμακα που αναπτύχθηκαν για την εγκεφαλική φλεγμονή που εμπλέκεται σε άλλες διαταραχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα Dentist Pass
Δεύτερη ημέρα Πανελληνίου Συνεδρίου – Συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ
Η Siemens Healthineers επεκτείνει την πρόσβαση σε υψηλή τεχνολογία διπλής λυχνίας στην Αξονική Τομογραφία