Σε νέα έρευνα, Νορβηγοί ερευνητές έδειξαν ότι η παρεγκεφαλίδα είναι μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο στη σχιζοφρένεια. Σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους, το μέγεθος της συγκεκριμένης περιοχής ήταν μικρότερο σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, είναι η μεγαλύτερη έρευνα απεικονιστικής μεθόδου για την παρεγκεφαλίδα στη σχιζοφρένεια, με σημαντικές εφαρμογές όσον αφορά την κατανόηση της διαταραχής

Αν και η συγκεκριμένη περιοχή καταλαμβάνει μόνο το 20% του εγκεφάλου, περιέχει στην πραγματικότητα το 70% όλων των νευρώνων του.

Η έρευνα περιέλαβε απεικονιστικές εξετάσεις 2.300 συμμετεχόντων από 14 περιοχές διεθνώς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές που τους επέτρεψαν να αναλύσουν τον όγκο και το σχήμα του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η παρεγκεφαλίδα είναι μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου με τις ισχυρότερες διαφορές στη σχιζοφρένεια.

Σε ομαδικό επίπεδο, οι ασθενείς είχαν μικρότερο μέγεθος παρεγκεφαλίδας σε σύγκριση με τους υγιείς. Τα ευρήματα δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη σχιζοφρένεια, δήλωσε ο ερευνητής Torgeir Moberget.

Η μεγάλη ποσότητα στοιχείων επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν πολύ λεπτές διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου σε ασθενείς σε σύγκριση με υγιείς. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι διαφορές στον εγκέφαλο που βλέπουν οι ερευνητές στη σχιζοφρένεια, γενικά είναι πολύ λεπτές.

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών