Ερευνητές του Boston Children's Hospital και του Harvard Medical School, ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα σεροτονίνης σε μωρά που πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου σε πρόσφατη έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και έδειξε ότι δείγματα αίματος παιδιών που πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είχαν υψηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 31% των μωρών με σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είχε αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πολλές εγκεφαλικές ανωμαλίες σε σχέση με τη σεροτονίνη σε μωρά που πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και μείωση των επιπέδων σεροτονίνης σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, την αρτηριακή πίεση και την εγρήγορση.

Η έρευνα έδειξε ότι μη φυσιολογικό επίπεδο μεταβολισμού σεροτονίνης μπορεί ενδεχομένως να δείξει προς υποκρύπτουσα ευαισθησία σε αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξετάσεις αίματος που θα μπορούσαν να διαχωρίσουν περιστατικά αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και άλλων αιτίων σε μωρά.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα