Ερευνητές του Stanford University εργάζονται στην ανάπτυξη διαγνωστικού εργαστηριακού τεστ για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και για την πρώτη αγωγή κατά της νόσου.

Άνθρωποι με το σύνδρομο εμφανίζουν βαθιά εξάντληση που δεν μειώνεται με τον ύπνο, συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, μυϊκό πόνο, θολούρα στον εγκέφαλο και άλλα συμπτώματα που χειροτερεύουν, ακόμα και με μικρή προσπάθεια. Η διάγνωση του συνδρόμου είναι δύσκολη.

Σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές ανέπτυξαν νέα μέθοδο για τη διερεύνηση βιολογικών δεικτών για το σύνδρομο, εστιάζοντας σε σύστημα ταξινόμησης παρά σε θετικό αρνητικό αποτέλεσμα. Η έρευνα έγινε σε 192 ασθενείς και 392 υγιείς.

Σύμφωνα με ερευνητές, επίπεδα 17 δεικτών (κυτοκίνες) ποίκιλλαν σημαντικά μεταξύ ανθρώπων με ελαφρά και σοβαρά συμπτώματα, υποδεικνύονται ότι η χρόνια φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στο σύνδρομο.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές αναπτύσσουν νέο τεστ για το σύνδρομο, καθώς και νέες εναλλακτικές για αγωγή, πιθανόν περιλαμβάνοντας αντιφλεγμονώδεις θεραπείες.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management